Care e secretul oamenilor care rămân vioi la minte?

Care e secretul oamenilor care rămân vioi la minte?

Oamenii de ştiinţă au descoperit că unele persoane – poreclite „super-vârstnici” – au, la peste 80 de ani, creiere la fel de tinere ca ale unor oameni de 50 de ani. Înţelegerea secretului acestor creiere deosebite ar putea ajuta la descoperirea unor noi metode de tratare a demenţei.

Super-vârstnicii prezintă creiere a căror structură este marcant diferită de cea a oamenilor obişnuiţi de aceeaşi vârstă şi au o memorie la fel de bună ca a oamenilor mult mai tineri.

Au fost descoperite trei componente ale acestei diferenţe:

– o grosime mai mare a cortexului (scoarţa cerebrală) într-o anumită regiune a creierului

– mult mai puţine ghemuri neurofibrilare (agregate de proteine tau fosforilate), care sunt un semn al bolii Alzheimer.

– un număr mai mare de neuroni de un anumit tip – numiţi neuroni von Economo –, trăsătură asociată cu o inteligenţă socială mai mare. Se crede că aceşti nueroni ar fi implicaţi în transmiterea rapidă a informaţiilor comportamentale relevante asociate cu interacţiunile sociale; e posibil ca astfel să se explice memoria mai bună a persoanelor în vârstă care au mulţi astfel de neuroni.

Studiul, publicat în Journal of Neuroscience, este primul care cuantifică diferenţele dintre creierele super-vârstnicilor şi cele ale oamenilor vârstnici obişnuiţi. Cercetările au fost realizate de specialişti de la Cognitive Neurology and Alzheimer’s Disease Center, din cadrul Northwestern University.

Înţelegând modul în care diferenţele de structură dintre creierele super-vârstiniclor şi cele ale altor persoane influenţează funcţiile cognitive, ar putea fi descoperite  noi modalităţi de a trata boli precum demenţa, care afectează funcţionarea creierului.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *